Συμβουλές για αγορά κατοικίας

admin 0
Συμβουλές για αγορά κατοικίας

Η προσωπική μας πείρα λέει ότι την στιγμή που θα μπεις στο σπίτι των ονείρων σου, ξέρεις αυτόματα ότι είναι αυτό. Μπορεί να απέχει πολύ από ό,τι φανταζόσουν, το πιθανότερο είναι ότι η τιμή του «ξεφεύγει» από το budget σου, ενώ το μόνο σίγουρο είναι ότι άπαξ και το… ερωτευτείς, δεν πρόκειται να παρατηρήσεις τα μικρά ή μεγάλα του προβλήματα, όσο κι αν στα τονίζουν τα άτομα που θα το δουν μαζί σου. Θα το πάρεις, λοιπόν; Πριν την οριστική απόφαση, η οποία θα σου αλλάξει σε μεγάλο βαθμό την ζωή, διάβασε τις παρακάτω συμβουλές των ειδικών και κράτησέ τις στο πίσω μέρος του μυαλού κάθε φορά που θα μπαίνεις σε ένα από τα δεκάδες σπίτια που θα δεις πριν καταλήξεις.

- Οι μεσίτες συμβουλεύουν ότι τρία είναι τα βασικά κριτήρια για επιλογή ακινήτου: το σημείο, το σημείο και το σημείο. Η θέση, δηλαδή, του σπιτιού που του εξασφαλίζει διαχρονική αξία. Είναι, λοιπόν, το νούμερο ένα στοιχείο που πρέπει να παίξει ρόλο στην επιλογή σας.

- Παλιό ή καινούργιο σπίτι; Και τα δύο έχουν τα υπέρ και τα κατά τους. Το καινούργιο σπίτι κατά πάσα πιθανότητα πληροί νέες αντισεισμικές προδιαγραφές, έχει υλικά νέας τεχνολογίας, ενώ συνήθως επιδέχεται εύκολα μετατροπές στην εσωτερική του διαμόρφωση. Θα είναι όμως σίγουρα ακριβότερο από ένα αντίστοιχο παλιό, κάτι που μπορεί να σας αναγκάσει να ρίξετε τα στάνταρ σας ως προς την θέα που θα θέλατε να έχει ή ως προς τα τετραγωνικά. Με τα ίδια χρήματα που υπολογίζετε να δώσετε, λοιπόν, το πιθανότερο είναι ότι θα βρείτε ένα σπίτι μεγαλύτερο, δοκιμασμένο στον χρόνο -κάτι, φυσικά, που προϋποθέτει και φθορές, τις οποίες ίσως να μην εντοπίσετε πριν το αγοράσετε-, ενώ με τα παλιά μεγαλώνει η γκάμα των επιλογών σας. Ζυγίζετε, λοιπόν, τα υπέρ και τα κατά και αποφασίζετε.

- Μεσίτης ή ιδιώτης; Καλώς ή κακώς η πλειοψηφία των σπιτιών που θα δείτε σε αγγελίες σήμερα πωλούνται μέσω κάποιου μεσιτικού γραφείου. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι πριν ακόμα δείτε το σπίτι που σας ενδιαφέρει θα χρειαστεί να υπογράψετε ένα συμφωνητικό, το οποίο εν ολίγοις θα σας δεσμεύει ώστε να μην μπορείτε να αγοράσετε το σπίτι απευθείας από τον ιδιοκτήτη ή κατασκευαστή του σπιτιού. Παράλληλα, βέβαια, πρέπει να υπολογίσετε και το μερίδιο του μεσίτη μετά -και μόνο μετά- την αγορά του σπιτιού, το οποίο κατά κανόνα κυμαίνεται στο 2% της τελικής αξίας πώλησης του σπιτιού.

- Καταγράψτε το: Επειδή το πιθανότερο είναι ότι μέχρι να καταλήξετε θα δείτε πάρα πολλά σπίτια, τα οποία σιγά-σιγά θα ξεχνάτε, μια καλή ιδέα είναι κάθε φορά που πάτε σε κάποιο καινούργιο να έχετε μαζί σας και μία φωτογραφική μηχανή που θα «αιχμαλωτίζει» όλα τα υπέρ και τα κατά του σπιτιού. Ακόμα, παρατηρείστε και κρατήστε σημειώσεις από την γειτονιά στην οποία βρίσκεται το σπίτι, από τα σπίτια γύρω του, τα καταστήματα, τα μέσα μεταφοράς. Αν πρόκειται για μεταχειρισμένο διαμέρισμα ρωτήστε τον ιδιοκτήτη πού κυμαίνονται τα κοινόχρηστα καθώς και πληροφορίες για τους γείτονες. Τέλος, όταν θα κρατάτε σημειώσεις για το κάθε σπίτι βάλτε του και μία βαθμολογία.

- Ελέγξτε τους συντελεστές δόμησης της περιοχής. Έτσι το ηλιόλουστο χαριτωμένο δίπατο δεν θα μεταμορφωθεί σε ανήλιαγο μπουντρούμι με εσάς και την οικογένειά σας μέσα, όταν δίπλα κτιστεί το νέο κτίριο του ΙΚΑ.

- Η αλήθεια είναι, πάντως, πως όσα σπίτια κι αν δείτε, όσα κι αν ξεχάσετε, αυτό που θα ερωτευτείτε θα σας «μείνει». Μην βιαστείτε, όμως, να το «κλείσετε». Δείτε το δύο-τρεις φορές, πάρτε και άλλους μαζί σας για να σας πουν γνώμες. Αν παραμένει το αγαπημένο σας, μάλλον πρέπει να το πάρετε. Αν είναι πολύ ακριβό, ίσως βρείτε την λύση με την βοήθεια κάποιου τραπεζικού που ειδικεύεται σε στεγαστικά δάνεια.

Πηγή: in2life

Δείτε Επίσης

Γκρέιντερ CATERPILLAR 140M

Γκρέιντερ CATERPILLAR 140M

Τιμή: διαπραγματεύσιμη

περισσότερες πληρο...

Τροχοφόρος εκσκαφέας LIEBHERR A 904 LITRONIC

Τροχοφόρος εκσκαφέας LIEBHERR A 904 LITRONIC 

Τιμή: διαπραγματεύσιμη

περισσότερες πληροφ...

Συμβουλές προς τους μισθωτές κατοικιών

Αναζητώντας μια κατοικία για ενοικίαση είναι χρήσιμο να γνωρίζετε τα βασικά «κλειδιά» για μια επιτυχημένη συναλλαγή χωρίς απρόοπτα.

Μάθετε αναλυτικά γι’ αυτά στη...

Συμβουλές για να βρείτε το ιδανικό σπίτι

Τώρα που είστε έτοιμοι να αγοράσετε ένα σπίτι, θέλετε να βεβαιωθείτε ότι είναι η σωστή επιλογή για εσάς. Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές...

Οργανώστε τη μετακόμισή σας

Η πιο κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσετε τις διαδικασίες εγκατάστασης στο νέο σας σπίτι είναι αμέσως μόλις μάθετε την οριστική ημερομηνία πα...

5 βασικοί λόγοι για να αγοράσετε σήμερα σπίτι

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι οι καιροί που διανύουμε είναι δύσκολοι σε πολλές πτυχές τις καθημερινότητάς μας. Οι οικονομικοί συσχετ...

Ενοίκιο ή αγορά κατοικίας; Τι συμφέρει περισσότερο;

Το πρόβλημα της ιδιοκτησίας ακινήτων αναλύει ο γνωστός αρχιτέκτονας και διακοσμητής Ben Petreath, ο οποίος εξηγεί σε ανάλυση του στους Finan...